Az eddig olvasottak

STS sorozatunk 5. számában az „újonnan érkezők” számára összefoglaljuk az eddigieket:

Miből lesz a cserebogár?!

Miért fontos Önnek az STS? Azért, mert, ha ezt az anyagot olvassa, akkor jó eséllyel azt szeretné, hogy a vállalaton belül erős Leanes, TPM-es, 5S-es, stb. emberei legyenek. Megteheti azt, hogy a piacról vesz egy drágán toborzott, méregdrága embert, aki vagy beválik vagy sem. VAGY lehetősége van arra, hogy képez, képeztet egy erős olyan embert, aki pontosan Önöknek kell. Ebben tudunk segíteni. Testre szabva és hozzávetőleg annyi idő alatt kap erős embert, amennyi ideig a toborzás, próbálkozás, újratoborzás hosszú-hosszú folyamata eltart.

A felvételi sorozat végére talán sikerül az Önnek tényleg megfelelő embert megtalálni vagy elfogy az ellenállása és beletörődik egy rossz kompromisszumba. Helyette válassza a biztosat. Képeztessen Önnek valóban megfelelő gyakorlatias kollégát!

Mi sem az iskolapadban készültünk! Nem ott gyártottak le minket, hanem kőkemény „Péczely kiképzésen” vettünk részt, ami egy soha véget nem érő folyamatnak látszik. De nem szomorkodunk, inkább örülünk, hiszen Önként vállaltuk, hogy hónapról hónapra, napról napra egyre többet tanulunk és tudunk. Feltehetik nekünk a kérdést akár e-mailben, akár telefonon, vagy konzultációk, klubok során személyesen is, hogy milyen LEAN/TPM szakembernek lenni. Szerintünk nagyon jó, izgalmas, kihívást jelentő életmód!

Szeretnénk, hogy azt az elméleti és gyakorlati tudást, amit mi is megszereztünk, abba belekóstoljon Ön is. Gondoljunk csak bele, de tényleg csak őszintén, mikor és hogyan tanultuk a Leant!

Kikre is gondoltunk? - vállalati szakemberek

Az utóbbi évtizedekben elfogadott tény, hogy az élethosszig tartó tanulás az eredményesség elengedhetetlen feltétele. Ezt a gyakran emlegetett közhelyet több éves tapasztalatunk alapján csak megerősíteni tudjuk. A folyamatosan megújuló munkaerőpiacon egyre nehezebbé válik megfelelő LEAN/TPM szakember megtalálása.

Az iskolapadokban, egyetemi/főiskolai előadások keretein belül a hallgatók csak töredékét, sajátíthatják el a karbantartás- /termelékenységfejlesztés területén alkalmazható módszereknek és technikáknak. Tudásuk gyakorlati szemmel nézve hiányos, ugyanakkor a korábban végzettek a gyakran rossz vállalati gyakorlatot sajátítják el vagy bizonytalan értékű, esetleg elavult szakirodalmakból fejlesztik magukat. Mindezek, és a hazai gazdaság fejlődése kapcsán érzett olthatatlan vágyunk kapcsán határoztunk úgy, hogy jelenlegi és a jövőbeni munkavállalókat is felkaroljuk, hogy tanulják ki e szakterület alapvető korszerű ismereteit. Az STS hallgatóságának tagjai lehetnek akár a cégvezetésük által megbízott kollégák vagy éppen a szárnyaikat bontogató egyetemi/főiskolai hallgatók, kik e kihívásokkal teli tudományterületen képzelik el a jövőjüket, mindnyájuk részére értékes elméleti és gyakorlati tudást tudunk biztosítani, hogy leendő LEAN/TPM szakemberekké válhassanak.

Számít, hogy honnan jöttünk?!

„Egy gigacég talán megengedheti magának, hogy szisztematikusan, napi nyolc órában, hónapokon át gyakorlatias és erős képzést adjon újoncainak. Az Ön cége megteheti ezt? Van rá lehetőség, idő, energia? Van, aki a megfelelő képzést képes megtartani – vagy idő híján, esetleg másért nem?”

Többször is feltettem magamban - most ki is mondom – „Számít, hogy honnan jöttünk?” Természetesen nem a családi kötelékekre és hagyományokra gondolok, hanem, hogy milyen főiskolát vagy egyetemet, vagy egyiket sem végeztünk. Persze a köztudatban az van, hogy egy budapesti, jó nevű egyetemen szerzett diploma egyenlő egy ajánlólevéllel. Nem célunk elemezni, hogy bármilyen Magyarországon vagy akár külföldön megszerzett diploma mennyit is ér, inkább arról az oldalról közelítenénk meg ezt a kérdést, hogy ahhoz, hogy egy iparvállalat vagy egy intézmény hasznos és eredményes Lean/TPM szakembere legyen, akkor is számít a diploma fajtája? Lehet informatikus, fizikus, mérnök vagy akár közgazdász. Ha megvannak benne azok a tulajdonságok, amelyek egy szakembert szakemberré emelnek, egy célzott, elmélettel kevert gyakorlati oktatás csodákat tehet.

Utánajártunk a Toyota Production System kapcsán, hogy Japánban a sikeres vállalati szakembereket hogyan is választják ki és hogyan formálják a kívánt képre munkavállalóikat. Nem csupán a hatékonyságfejlesztés módszertanát emelték magasba. A sikerek fontos eleme az is, hogy miként folyik náluk a kiválasztás, de leginkább a vállalati oktatás. Nem számít, hogy ki, milyen végzettséggel érkezik, ha felismerik bennünk azt a bizonyos pluszt, amire szükségük van, akkor egyenes út vezet a vállalat kapuin belülre és ott a megfelelő pozícióig. Azok, akik már bekerültek a céghez, de még nem kaptak megfelelő szintű és mennyiségű gyakorlati oktatást, azokat a minden napok munkája során vezetik be a vállalati tudás rejtelmeibe.

Vezérfonal

Az elméleti oktatások, bár kisebb számban, de ugyan olyan magas színvonalon folynak, mint a gyakorlati órák. Esetenként tanácsadóink tartják meg az elméleti oktatásokat, máskor pedig önálló felkészülés, majd beszámolás a munkarend. A teljesség igénye nélkül nézzük meg, hogy milyen ismereteket sajátíthatnak el „gyakornokaink”:

 • Alapok
 • Vállalati kultúra, gondolkodásmód
 • Veszteségforrások visszaszorítása
 • Lean eszközök
 • Jidoka
 • Just in Time (JIT)
 • A TPM
 • Projektek tervezése és irányítása

 

… ami még vár ránk!

 • Előrehaladás - Másszuk meg a saját létránkat
 • Egyetemek, főiskolák itt vagyunk!
 • Gyakornokaink beszámolnak!
 • ….

 

Szeretne erős(ebb) Leanes kollégát, vagy szeretne maga is azzá válni? Iskolázza be nálunk saját magát, kollégáját, és a képzés végeztével elégedett lesz!

 

Péczely Csaba TPM / Lean tanácsadóKérdése esetén, kérem keresse Péczely Csaba TPM / Lean tanácsadónkat a +3620/964-4648-as telefonszámon, vagy az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.